28.10.2023

Before Sunrise / Before Sunset

Kategori: DVD — iyiinsan @ 12:10

Yıl 1995. İki kişi trende karşılaşıyorlar. Biri, diğerini Viyana’da trenden inmeye ikna ediyor ve bir koca geceyi Viyana’yı gezerek geçirirler. Yıl 2004. Aynı iki insan bu sefer Paris’te karşılaşır. Ama bu rasgele bir karşılaşma değildir. Biri artık orada yaşamaktadır, diğeri ise yazdığı kitabı tanıtmak için çıktığı gezinin son durağı olarak orayı seçer. Kitabın konusu ise “trende tanışan genç bir kız ile erkeğin Viyana’da geçen bir gecesi”dir.

İlk film 1995 yılında çekildi. Adı “Before Sunrise - Gün Doğmadan” olan filmde, trende karşılaşan iki gencin Viyana’da geçirdikleri romantik gece anlatılıyor. 2004 yılında çekilen ikinci film olan “Before Sunset - Gün Batmadan” ise bu iki kişinin Paris’te karşılaşmalarını anlatıyor.

Jesse (Ethan Hawke) Amerikalı genç bir adamdır. Sevgilisiyle birlikte Amerika’dan Avrupa’ya gelmiş, fakat burada ondan ayrılmış ve Amerika’ya giden en ucuz uçak biletini Viyana’dan bulmuştur. Celine (Julie Delpy) ise Viyana üzerinden giden trenle evine, Paris’e yol almaktadır. Bir karı kocanın kavgasından rahatsız olarak oturduğu koltuktan kaçar ve Jesse’nin yanındaki koltuğu boş bulup oturur. Jesse onu yemek vagonuna davet eder ve kısa bir sohbetten sonra Jesse inmek üzereyken “daha sonra sormadığına pişman olmamak için” Celine’e onunla birlikte Viyana’da inmeyi teklif eder. Celine de kabul eder. Jesse’nin uçağı sabah olduğu için akşamdan sabaha kadar Viyana’yı gezerler. Değişik insanlar ve yerler görür, değişik olaylara tanık olurlar. Tabii ki, ortak çok fazla yanları olmamasına rağmen, birbirlerine aşık olurlar. Fakat gün doğmak, uçak kalkmak ve herkes evine gitmek zorundadır. Daha önce konuştukları üzere “adres-telefon değiştirme”nin hiçbir işe yaramadığına, sadece aradaki bağın kopmasını yavaşlattığına inandıkları için bunun yerine tam 6 ay sonra yine aynı yerde buluşmak üzere anlaşırlar.

9 yıl sonra. Jesse, Celine’le bir kez daha görüşür. Jesse büyüyüp serserilikten, delikanlılıktan kurtulmuştur. Celine ise olgunlaşmış ama güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Buluşmaları, Jesse’nin “Viyana’da geçirdiği bir gecelik ilişki” ile ilgili yazdığı romanın best-seller olması nedeniyle yapmak zorunda olduğu dünya turunun son durağı olan Paris’te gerçekleşir. Jesse’nin uçağı kalkmadan önce sadece birkaç saatleri vardır. Bu süre içerisinde -biri evli olmasına rağmen- birbirleriyle mi olmaları gerektiğini çözmeye çalışacak, birbirlerine aşık olmayı hiç bırakmadıklarını anlayacak ve birbirlerine tekrar aşık olacaklardır.

İki film de diyaloglar üzerinden işleniyor. Birinde Viyana sokaklarını arşınlayarak konuşan kahramanlarımız, diğerinde Paris sokaklarında geziniyor. Bazı seyirciler bu filmleri “sabır testi” olarak algılasa da, çoğu kişinin bu tarz filmleri daha romantik buluyor.


Before Sunrise:

Before Sunset:
Video: 97dk/Renkli/16:9
Diller:

  • İngilizce Dolby Digital 2.0 Surround
  • Almanca Dolby Digital 2.0 Surround
  • İspanyolca Dolby Digital 2.0 Surround

Altyazılar:

  • İngilizce, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Fince, Norveççe, Danimarkaca, İsveçce, İbranice, Polonya Lehçesi, Hırvatça, Slovence, Yunanca, Macarca, TÜRKÇE

Ekstralar:

  • Yok

Sonuç:
Filmler artık çekilirken DVD’sine konulucak ekstralar da yapım aşamasında düşünülüyor ve çekimler ona göre yapılıyor. Ama 1995 yılında DVD’nin D’si olmadığından doğal olarak bu filmde böyle ekstralar da yok. Zaten bir “arşivlik DVD” vardır, bir de “arşivlik film”; bence ikincisi daha değerli ve Before Sunrise kesinlikle bu kategoriye giriyor. Eğer yeni romantik filmlerin saptırılmış ve birçok yoğun duygudan yoksun olduğunu düşünüyorsanız, o eksikliği bu filmle kapatabilirsiniz. 9/10

Video: 77dk/Renkli/16:9
Diller:

  • İngilizce Dolby Digital 5.1 Surround
  • Macarca Dolby Digital 5.1 Surround
  • Türkçe Dolby Digital 2.0 Stereo

Altyazılar:

  • İngilizce, Macarca, TÜRKÇE, Bulgarca, Hırvatça, Romence, Sırpça, Slovence

Ekstralar:

  • Gün Batmadan’ın Setinde

Sonuç:
Before Sunset, mükemmel bir devam filmi. Diğer birçok devam filmi gibi, ilk filmin ışıltısını kaybetmiyor. Eğer Before Sunrise’ı severseniz, bu filmi de mutlaka seveceksiniz. 7/10

    İlgili yazılar;
    Bu yazıyla ilgili başka bir yazı bulunmamaktadır. Eğer ilgili bir yazı varsa fakat burada görünmüyorsa lütfen yazarlardan birine haber veriniz.

“Before Sunrise / Before Sunset” için 1 yorum yazılmış.

  1. ışıl Says:

    bence mükemmel bir flimdi hayatımda izledigim en güzel romantik flimdi ve ve ve ben ethan howke ye aşık oldum desem bunu söyleyen bir sürü kız vardır eminim before sunsetin de devamını bekliyorum sonsuza kadar beraber mi yaşıcaklar yada orada yollarını tamamen yollarını ayıracaklar mı çok merak ediyorum bu arada ethan howke ye uzun saç çok yakışıyor onu seviyorummmmmmm

Cevap yazın